Ziektes en behandelingen
Wat is een watermeloenmaag?
De maag is bekleed met een dikke laag slijmvlies. In dit maagslijmvlies wordt maagsap geproduceerd. Onder deze laag bevinden zich bloedvaten. Als de bloedvaten in de maag zijn uitgezet, is de kans op bloedingen groter. Er wordt van een watermeloenmaag gesproken wanneer de bloedvaten in het onderste deel van de maag zijn uitgezet. De strepen die hierdoor ontstaan, lijken op de strepen op de schil van een watermeloen. Deze zeldzame aandoening komt alleen voor bij ouderen.
Hoe herkent u watermeloenmaag?
Als er regelmatig bloedingen in de maag zijn, kan er bloedarmoede ontstaan. Dit is te merken aan;
– Vermoeidheid
– Slap gevoel
– Bleke huid
– Licht in het hoofd zijn
Wat te doen bij watermeloenmaag?
Een watermeloenmaag kan op drie manieren worden behandeld. Door gebruik van laserstralen kan een arts de uitgezette bloedvaten doen verschrompelen. Dit wordt endoscopisch gedaan. Dat betekent dat een slangetje met camera en de laser via de mond in de maag worden gebracht; er is geen operatie nodig.
Daarnaast worden vaak medicijnen voorgeschreven tegen de bloedarmoede. Bij ernstige bloedarmoede kan de arts kiezen deze te behandelen met een bloedtransfusie.
In zeer ernstige gevallen kan het aangetaste deel van de maag worden verwijderd tijdens een operatie. Doordat de maag verkleind wordt, hebben patiënten hun leven lang gevolgen van deze ingreep.
Wat nu?
Als een watermeloenmaag niet wordt behandeld, zullen er steeds meer maagbloedingen ontstaan. Hierdoor kan zeer ernstige bloedarmoede ontstaan, welke zonder behandeling tot de dood kan leiden.
Wie is het aanspreekpunt?
Als u last heeft van bovengenoemde klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts. Deze kan via een bloedonderzoek achterhalen of er sprake is van bloedarmoede, waarna gekeken kan worden wat de oorzaak daarvan is.
Meer weten over watermeloenmaag?
Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website: