Vasculaire dementie

Wat is Vasculaire dementie?
Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende vormen van dementie. Vasculaire dementie ontstaat doordat de doorbloeding van de hersenen niet goed gaat, waardoor hersendelen niet goed van voedingstoffen worden voorzien en op den duur kunnen afsterven. Meestal is vasculaire dementie een gevolg van hart- en vaatziekten, zoals chronische hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, diabetes en beroertes.

Hoe herkent u Vasculaire dementie?

Vasculaire dementie is het gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen;
wordt onder meer veroorzaakt door een hersenbloeding, herseninfarct of aderverkalking;
leidt tot verlammingsverschijnselen, geestelijke veranderingen, gehoor-, spraak- en slikproblemen;
treedt meestal plotseling op;

kan leiden tot problemen in de spierbeheersing;
kan bij tijdige opname in het ziekenhuis worden behandeld.

Wat te doen bij Vasculaire dementie?

In tegenstelling tot mensen met de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Parkinson, heeft iemand met vasculaire dementie meestal een duidelijk besef van zijn situatie. Dit kan angst, somberheid, kwaadheid, opstandigheid en agressie tot gevolg hebben. Hoewel het ziektebeeld van deze 3 aandoeningen veel overeenkomsten vertoont, zijn er ook duidelijke verschillen. Het meest opmerkelijke verschil is de voortgang van de ziekte. Zowel de ziekte van Alzheimer als de ziekte van Parkinson hebben een progressief karakter, terwijl bij vasculaire dementie de patiënt vrij stabiel blijft. Pas na een volgende hersenbloeding of herseninfarct gaat hij weer verder achteruit.

Wat voor mogelijke behandelingen zijn er?

De kans op een hersenbloeding of herseninfarct is deels te beïnvloeden. Beweging en gezonde, cholesterolverlagende voeding kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Ook het bijtijds behandelen van een te hoge bloeddruk of suikerziekte verkleinen het risico. Roken wordt afgeraden. Voor mensen met vasculaire dementie is het belangrijk het risico op herhaling te verkleinen.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts. Deze verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over Vasculaire dementie?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

www.alzheimer.nl en https://www.alzheimer-nederland.nl/