Kleincellige longkanker

Wat is kleincellige longkanker?

Kleincellige longkanker is een vorm van longkanker waarbij de kankercellen onder een microscoop kleiner ogen dan bij niet kleincellige longkanker. Bij kleincellige longkanker delen de kankercellen zich sneller en vaak is de kanker al verspreid als de eerste klachten optreden.

Hoe herkent u kleincellige longkanker?

Kleincellige longkanker geeft verschillende klachten, afhankelijk van waar de tumor zich bevindt. Meestal beginnen de klachten met hoesten, waarbij er soms bloed wordt opgehoest. Andere klachten kunnen zijn:

  • ◾kortademigheid
  • ◾terugkerende longonsteking
  • ◾aanhoudende heesheid
  • ◾zeurende pijn in de borst of rugstreek

Wat te doen bij kleincellige longkanker?

Bij het merendeel van de patienten wordt de ziekte pas ontdekt als genezing niet meer mogelijk is. Vaak is dan alleen nog palliatieve behandeling mogelijk. Het doel hiervan is om de klachten te verminderen en het voorkomen van verdere complicaties. De palliatieve behandeling bestaat vaak uit chemotherapie en bestraling.

Wat nu?

Als de longkanker vroeg ontdekt wordt is het te genezen, maar vaak wordt de kanker pas ontdekt als men niet meer te genezen is. Het gevolg daarvan is dat men zal sterven aan de longkanker.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts of bel 112 in geval van nood. De huisarts verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over kleincellige longkanker?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

https://www.kanker.nl/bibliotheek/kleincellige-longkanker/wat-is/2281-kleincellige-longkanker