Hartkramp – Angina pectoris

Wat is hartkramp – angina pectoris?

Angina Pectoris is hartkramp en geeft een pijnlijk gevoel op de borst na hevige inspanning of ernstige emoties. Vaak wordt het veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagader op het hart. In bijzonder gevallen is dit niet de oorzaak en zijn het spasmes van de kransslagader, dit heet Prinzmetal Angina Pectoris. Het is vaak een moeilijk te omschrijven pijn op de borst die na enkele (max. 5) minuten wegtrekt. Als het langer duurt dan 5 minuten dan kan er een hartinfarct ontstaan.

Hoe herkent u hartkramp?

Wanneer de kransslagaders minder dan 50% zijn vernauwd, zullen er onmerkbare krampen ontstaan. Zodra de kransslagaders meer dan 50% zijn vernauwt zullen er symptomen van Angina Pectoris optreden na hevige inspanning (sporten) of hevige emoties. De volgende symptomen kunnen optreden:

◾Beklemmende, drukkende of benauwende pijn op de borst,
◾Uitstralende pijn naar de onderkaak, hals, schouderbladen, armen, rug of maagstreek,
◾Zweten en misselijkheid.

Wat te doen bij een hartkramp?

Meestal trekken de symptomen na 5 minuten rust weg. Als dit het geval is, is het verstandig om direct 112 te bellen. Wanneer het hart te weinig zuurstof krijgt, kan er een hartinfarct optreden. Onderstaande symptomen kunnen ook een indicatie zijn op een hartinfarct;

◾bij een beklemmende, drukkende, benauwende pijn midden op de borst, die uitstraalt naar de onderkaak, armen of rug, en die voelt als het strak aantrekken van een band om de borst,
◾wanneer de pijn gepaard gaat met zweten en misselijkheid,
◾wanneer de pijn niet vermindert met een spray of tabletje onder de tong voor angina pectoris.

Als een patient in het ziekenhuis komt met bovenstaande klachten, kan de arts een aantal acties ondernemen. Zo kan er een hartfilmpje (ECG), een fietstest, een echografie, een isotopenonderzoek, een hartkatherisatie en/of een CT-scan worden gemaakt.

De meeste patiënten met angina pectoris leiden een stabiel leven. Angina pectoris is een waarschuwing van het lichaam en een goede levensstijl wordt hierom aangeraden om een hartinfarct te voorkomen. Onder een levensstijl wordt een goede voeding, voldoende beweging en niet roken bedoelt.

Wie is het aanspreekpunt?

De patiënt zal in contact komen met een cardioloog en na het voorval eventueel met de huisarts om de gezondheid in beeld te houden.

Meer weten over hartkramp?

De volgende sites kunnen meer informatie geven over hartkramp – angina pectoris;

www.hartstichting.nl

www.thuisarts.nl

www.hartwijzer.nl