Reuma

Wat is reuma?

Reuma is geen specifieke aandoening, het is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de bewegingsmechanismes van het lichaam die niet zijn veroorzaakt door een ongeval. Het is overigens niet waar dat reuma een ziekte is voor ouderen, 61% van de reumapatiënten zijn jonger dan 65 jaar.

Reuma is onderverdeeld in drie categorieën

  • Ontstekingsreuma: bij aandoeningen van dit type reuma, beschadigen de ontstekingsreacties van het lichaam de gewrichten.
  • Artrose: Bij artrose verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.
  • Wekedelenreuma : Hieronder behoren de aandoeningen aan onder andere spieren, pezen, gewrichtskapsels en spierbanden.

Hoe herkent u reuma?

De symptomen van reuma zijn breed:

  • Pijn in gewrichten en spieren.
  • Dik worden van gewrichten.
  • Stijfheid in het lichaam.
  • Bewegingsbeperkingen.
  • Moeheid en lusteloosheid.

De symptomen worden in de loop van de dag vaak erger. De oorzaak van reumatiek is niet bekend. Het lijkt er echter op dat reuma erfelijk is. Als er in de familie reuma voor komt heeft men namelijk hogere kans om zelf ook reuma te krijgen.

Wat te doen bij reuma?

Bij klachten zoals pijn en stijfheid in uw gewrichten en spieren is het goed om een afspraak te maken met uw huisarts, zodat deze de juiste diagnose kan stellen en u in het juiste behandel traject kan plaatsen.

Wat nu?

De meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch. Dit betekent dat u er niet van kunt genezen. De klachten moeten wel behandeld worden om te voorkomen dat ze erger worden.Mensen met reumatiek kennen vaak periodes waarin het beter gaat met de klachten en peridoes waarin de klachten erger worden ervaren.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts. Deze verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over reuma?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

http://www.reumafonds.nl

http://www.reumafonds.nl/reuma/feiten-over-reuma