Hersenbloeding

Wat is een hersenbloeding?

Een hersenbloeding is een vorm van een beroerte. Er is sprake van een hersenbloeding als er een scheurtje in een bloedvat ontstaat in de hersenen. Hierdoor stroomt bloed in of rond de hersenen. Dit bloed hoopt op en duwt het hersenweefsel weg. Door deze ophoping wordt het hersenweefsel beschadigd. Bij een hersenbloeding is er een scheurtje in een bloedvat ontstaan.

Hoe herkent u hersenbloeding?

De symptomen zijn afhankelijk waar de hersenbloeding plaatsvindt en de grootte van deze bloeding. Symptomen van een hersenbloeding zijn:

  • Ernstige hoofdpijn
  • Dubbelzien of blindheid van één oog
  • Onduidelijk spreken of niet meer uit woorden komen
  • Hevige duizelingen
  • Een scheef hangende mond
  • Verlamming van één helft van het lichaam
  • Bewusteloosheid ( coma)

Wat te doen bij hersenbloeding?

Bij symptomen die bij deze aandoening horen, is het advies om zo spoedig mogelijk naar de dokter te gaan. Er zal dan een CT-scan gemaakt worden, om te bepalen of er sprake is van een hersenbloeding. Er kan op deze scan ook duidelijk gezien worden waar de eventuele bloeding plaatsvindt en hoe groot deze is.

Wat nu?

Als er sprake is van een hersenbloeding is snel handelen noodzakelijk. Zonder behandeling zal de patiënt sterven. Als er een hersenbloeding is gediagnostiseerd kan er medicijnen aan de patiënt gegeven worden. Ook kan er een operatie uitgevoerd worden om de bloedstolsels te verwijderen.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts of met de ambulance. Deze verwijst/brengt u mogelijk door naar een medisch specialist/spoedeisend hulp.

Meer weten over hersenbloeding?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

http://www.hartenvaatgroep.nl/hartvaten/beroerte.html