Hartritmestoornissen

Wat is een hartritmestoornis?

Bij een hartritmestoornis pompt het hart het bloed op een onjuist ritme weg. Een elektrische prikkel die het hartritme bestuurt, geeft op een verkeerd moment het seintje door. Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. Hartritmestoornis is dus een verzamelnaam van deze vormen:

◾Samentrekking van het hart is te snel
◾Samentrekking van het hart is te langzaam
◾Samentrekking van de boezems en kamers van het hart zijn onregelmatig

Hoe herkent u hartritmestoornis?

De meest voorkomende klachten van een hartritmestoornis zijn:

◾Hartkloppingen
◾Onprettig, angstig of benauwd gevoel
◾Licht gevoel in het hoofd
◾Misselijkheid
◾Zweten
◾Pijnlijk of drukkend gevoel op de borst

Wat te doen bij hartritmestoornis?

Als de diagnose hartritmestoornis en de specifieke vorm hiervan, gesteld is door de arts, zijn er een aantal behandelingen hiervoor. De behandeling van een hartritmestoornis is afhankelijk van de aard van de hartstoornis en de ernst van deze aandoening. Enkele behandelmethoden zijn:

◾Medicatie die het hartritme verlagen of controleren
◾Cardioversie: Hierbij wordt een te snel hartritme omgezet tot een normaal hartritme door middel van een elektrische schok of medicatie
◾Pacemaker: Dit is een inwendig apparaatje die vlak bij het hart wordt geplaatst die stroomstootjes aan het hart geven als de hartritme afwijkt.
◾Ablatie: Hierbij blokkeert de arts door middel van een operatie de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren.

Wat nu?

Een behandeling voor deze aandoening niet altijd nodig. Het kan echter wel op lange termijn gevaarlijk worden. De hartritmestoornis kan de pompfunctie van het hart verminderen en dan is behandeling wel nodig. Hartritmestoornissen zijn goed te behandelen en heeft dus geen invloed op het aantal levensjaren van de persoon. Wel moet er goed gelet worden op de terugkerende klachten en op tijd de huisarts bezoeken.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts. Deze verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over hartritmestoornis?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

http://www.hartenvaatgroep.nl/hartvaten/hartritmestoornissen.html

http://www.hartenvaatgroep.nl/hartvaten/hartritmestoornissen.html