Diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij mensen zonder diabetes met het hormoon insuline. Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Overgewicht, weinig beweging, een hogere leeftijd en erfelijkheid vergroten de kans op diabetes type 2. Vroeger heette diabetes type 2 ook wel ‘ouderdomsdiabetes’.

Hoe herkent u diabetes type 2?

Diabetes type 2 komt het meest voor en is het moeilijkst te herkennen. Aanwijzingen kunnen zijn:

  • Vaak dorst en veel plassen
  • Veel moe zijn
  • Last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
  • Slecht genezende wondjes
  • Kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • Vaak terugkerende infecties, zoals blaasontsteking

Wat te doen bij diabetes type 2?

De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met hulp van gezond eten en veel bewegen. Vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. In sommige gevallen is het noodzakelijk om insuline in te spuiten bij uzelf.

Wat nu?

Diabetes type 2 is een chronische ziekte. Om verergering tegen te gaan is soms een streng dieet voldoende maar meestal krijgt u meteen tabletten bij de diabetesverpleegkundige. Bent u te zwaar? Dan gaat u naar de diëtist. Als de tabletten niet voldoende werken zult u insuline voorgeschreven krijgen.

Wie is het aanspreekpunt?

Als u vermoed dat u diabetes type 2 heeft kunt u het beste naar de huisarts gaan. Als u vragen over de medicijnen heeft kunt u terug bij de diabetesverpleegkundige. Voor vragen over voeding bij diabetes kunt u bij een diëtist terecht.

Meer weten over diabetes type 2?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

www.diabetesfonds.nl