Vasculitis

Wat is de vasculitis?

Vasculitis is een auto-immuunziekte, ofwel een ziekte aan het afweersysteen. Het is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de bloedvaten. Veelal gaat het om ontstekingen in de bloedvaten. Deze ontstekingen kunnen leiden tot blijvende gevolgen als vaatvernauwingen, trombose en vaatverwijdingen. Tevens kunnen de bloedvaten in sommige gevallen het lichaam onvoldoende van bloed voorzien.

Enkele vormen van vasculitis zijn: Ziekte van Buerger,Ziekte van Behçet, Ziekte van Wegener, Ziekte van Takayashu, Ziekte van Kawasaki, Arteriitis Temporalis, Churg-Strauss Vasculitis, Polyarteritis Nodosa, Henoch-Schönlein purpura

Hoe herkent u vasculitis?

Omdat vasculitis verschillende vormen omvat zijn er veel uiteenlopende symptomen die op deze ziekte kunnen duiden. Indien u last heeft van onderstaande symptomen is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

Algemene symptomen zijn:

–          Koorts
–          Gewichtsverlies
–          Bloedarmoede
–          Spier- en gewrichtsklachten

Specifieke klachten:

–          Gewrichtspijnen
–          Bloedneuzen
–          Bloed ophoesten
–          Rode en pijnlijke ogen.

Wat te doen bij deze ziekte?

Als de diagnose vasculitis bij u is vastgesteld, dan zal de behandelend arts samen met u een persoonlijk behandelplan opstellen. De behandeling hangt af van het stadium waarin de ziekte zich bevind. De behandeling kan bestaan uit het slikken van medicatie die het afweermechanisme van het lichaam onderdrukken, waardoor eventuele klachten zullen verminderen. In ernstige gevallen is zelfs plasma-uitwisseling nodig. Hierdoor wordt uw bloed schoongemaakt en voorzien van nieuwe cellen.

Wat nu?

Onbehandelde vasculitis kan leiden tot slecht functionerde organen en mogelijke uitval. Behandeling van deze ziekte is dus erg belangrijk, maar is vaak zeer belastend en langdurig. De ziekte is op dit moment niet te genezen, maar wanneer uw behandeling goed is afgestemd op uw ziekte is er goed mee te leven.

Wie is uw aanspreekpunt?

Uw eerste aanspreekpunt is de huisarts. Deze zal de diagnose stellen en de behandeling starten. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dat u wordt doorverwezen naar een andere behandelaar, zoals een specialist in het ziekenhuis.

Meer weten over vasculitis?

Voor meer informatie kunt terecht op de onderstaande websites:

www.hartenvaatgroep.nl

www.hartstichting.nl

www.vasculitis.nl