Korsakov

Wat is het syndroom van Korsakov?

Dementie kent vele vormen en heeft verschillende oorzaken. Het syndroom van Korsakov is één van die vormen. Korsakov ontstaat door een tekort aan vitamine B1, maar staat vooral bekend als de vorm van dementie die men krijgt na langdurig alcoholmisbruik. Door het langdurige alcoholmisbruik ontstaan er afwijkingen aan onder andere het hart, de alvleesklier en de lever. Doordat de lever beschadigd raakt, is het lichaam niet meer instaat om vitamine B1 op te slaan. Naast de organen wordt ook het zenuwstelsel aangetast, met stoornissen in spraak, geheugen, beweging en gezichtsvermogen.

Hoe herkent u het syndroom van Korsakov?
Omdat Korsakov bijna altijd gepaard gaat met alcoholmisbruik, is overmatig, langdurig alcoholmisbruik het eerste symptoom. Andere belangrijke symptomen zijn:

  • Geheugenstoornissen: geheugenstoornissen zijn het meest opvallend bij patiënten met het syndroom van Korsakov. Patiënten vinden het vaak lastig gebeurtenissen in chronologische volgorde te zetten en kunnen zij problemen krijgen met de tijd/plaats oriëntatie. Het herkennen van mensen blijft voor een lange tijd mogelijk, maar kan op ten duur ook aangetast raken.
  • Confabuleren: door het overmatige alcoholmisbruik ontstaan er gaten in het geheugen. De patiënt zal de gaten in het geheugen onbewust proberen op te vullen met verzinsels. Dit noemt men confabuleren.
  • Gedragsstoornissen: door het drankmisbruik kunnen er ook gedragsveranderingen ontstaan. Bijvoorbeeld agressie en depressieve klachten. Hierdoor houden patiënten vaak slechts een klein sociaal netwerk over.

Wat zijn de behandelingen en is Korsakov te genezen?
Er is geen definitieve behandeling tegen Korsakov, de ziekte is dan ook niet te genezen. Wel is het van belang dat een patiënt zo snel mogelijk stopt met drinken. Hierdoor zal het functieverlies in de hersenen tot stilstand komen, maar verbeteringen zullen niet meer optreden. Injecties met vitamine B1 behoren ook tot de mogelijkheden, om de tekorten aan te vullen. Patiënten met Korsakov zullen vaak snel terecht komen in een psychiatrisch verpleeghuis, waar de behandeling gericht is op het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven.

Wie is het aanspreekpunt?
Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt, hij of zij zal de verdere behandeling opstarten.

Wilt u meer informatie?

Surf dan naar https://www.hersenstichting.nl/