Downsyndroom Dementie

Wat is Downsyndroom Dementie?
Mensen met het syndroom van Down hebben een relatief hogere kans op dementie. Iemand met het syndroom van Down heeft een extra chromosoom en deze ligt op het chromosoom 21. Op dit chromosoom ligt ook een gen dat zich bezig houdt met o.a. de aanmaak van de alzheimer kenmerkende plaques. Plaques zijn ophopingen van eiwit in de hersenen die de symptomen van alzheimer kunnen veroorzaken.

Hoe herkent u Downsyndroom Dementie?

De beginnende symptomen van dementie zijn bij mensen met het syndroom van Down moeilijk te zien, omdat dit ook symptomen kunnen zijn van de verstandelijke beperking en het ouder worden. De eerste symptomen kunnen zijn; geheugenproblemen, verminderde activiteit en het sneller moe worden, vermindering in snelheid van denken en handelen.

In het volgende stadium kunnen de volgende symptomen voorkomen; verminderde interesse in vroegere interesses, sufheid, verminderde ADL (activiteiten in het dagelijks leven als aankleden), spraakproblemen, orientatieproblemen in tijd en plaats, inprentingsstoornissen,verstoorde motoriek.

In het 3e stadium zouden onderstaande symptomen voor kunnen komen; oriëntatie- en geheugenproblemen, taalverlies (afasie; het niet kunnen vinden van het juiste woord voor een voorwerp) apraxie (moeite hebben met handelingen die voorheen wel lukte), agnosie (problemen hebben met het herkennen van dingen), epileptische aanvallen

In de laatste fase treedt er bedlegerigheid op, slikproblemen, incontinentie en ernstige epileptische aanvallen op. Deze symptomen kunnen leiden tot totale afhankelijk.

Wat te doen bij Downsyndroom Dementie?

Bij het vermoeden van dementie bij iemand met het syndroom van Down is het verstandig naar de huisarts te gaan en die zal verder gaan met een behandelplan. Het is verder erg belangrijk bij een vermoeden om het huis zo veilig te houden om ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld het afsluiten van het gas, zodat deze niet aan kan blijven staan of het verwijderen van messen zodat hiermee geen zelfschade of schade aan anderen gemaakt kan worden.

Wat nu?

De ziekte is niet geneeslijk en zal zelfs verergeren met de tijd. De symptomen worden heftiger en uiteindelijk zal iemand opgenomen moeten worden (mits dan in dit geval nog niet zo is) om volledige zorg te krijgen en te sterven.

Wie is het aanspreekpunt?

Als eerste zal men naar de huisarts gaan, die een verwijzing geeft naar een psychiater. Verder kan men informatie verschaffen op sites als www.alzheimer.nl.

Meer weten over de Downsyndroom Dementie?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

www.alzheimer-nederland.nl , www.hersenstichting.nl en www.thuisarts.nl