Guasha - Schraap je gezond
Guasha Santai is een opleidingsinstituut met verschillende locaties in Nederland. Ze zijn koploper op het vakgebied en door hun specialisatie in deze bijzondere techniek een echte aanrader om opgeleid te worden tot Guasha Therapeut. Naast begeleiding van de afgestudeerden verzorgen ze ook een ruim aanbod aan cursussen en bijscholingen. Het instituut staat onder leiding van Dhr. Harris Sleegers. Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek uit Zuid-Oost Azië die voor een breed assortiment aan klachten en aandoeningen kan ingezet worden. Eind 2018 mochten wij Dhr. Sleegers interviewen over deze unieke techniek. Uit nr. 9 van het CNYS-magazine.
INTERVIEW Harris Sleegers
Mijn naam is Harris Sleegers. Ik ben guasha docent en – therapeut en tevens eigenaar van het opleidingscentrum “Guasha Opleidingen Santai”. Mijn vader komt uit Indonesië en mijn moeder uit Nederland. Ik kende de schraaptechniek al sinds ik heel jong was. Omdat ik wel vaker last had van een verkoudheid, smeerde mijn Indische oma toen regelmatig mijn rug in met Kava Putih olie en ging dan met een munt aan het schrapen (Kerok). Dat vond ik heel erg onaangenaam, het was pijnlijk, en kon me niet inbeelden dat dit later tot mijn levensdoel zou gaan behoren. Door de tijd heen, kreeg ik steeds minder behandelingen met de munt. Je wordt ouder en je pad gaat verder. Rond mijn twintiger jaren hield ik me vnl. bezig met yoga en gaf ik een aantal jaren les. Rond mijn 40e kwam die behoefte om met mensen bezig te zijn, terug. Maar nu wou ik mij vooral richten op mensen vrij maken van klachten. Via allerlei omwegen ben ik bij Shiatsu terecht gekomen en werd ik Shiatsu therapeut. Ook dat heb ik een aantal jaren gedaan maar de beperkingen in het oplossen van problematiek frustreerden mij en dus ging ik verder op zoek.
In die zoektocht kwam ik via een Amerikaanse website op ‘scraping-therapy’ terecht. Dat bracht meteen de herinnering aan mijn oma terug. Deze maal kreeg ik echter meer inzicht in de achterliggende theorieën en besefte, dat wat mijn oma deed voor veel meer gebruikt kon worden dan enkel het voorkomen van een verkoudheid of bij spierpijnen. Dat triggerde mij en daar heb ik me verder in verdiept. Dat was zo rond het jaar 2000. Uiteindelijk kwam ik in Amsterdam terecht bij een Chinese mevrouw die in haar huiskamer kleine groepslessen organiseerde. Na die ervaring liep mijn pad naar Mannheim in Duitsland om bij Mevrouw Wang, die cursussen gaf samen met Dr. König – les te volgen. Daarna kwam ik via correspondentie met Professor Lu uit Helsinki steeds meer te weten over de achtergrond en werking van Guasha. Op een gegeven moment had ik dermate veel kennis verzameld dat het tijd werd om echt aan de slag te gaan. Dat heb ik dan ook gedaan via mijn shiatsu-praktijk. Ik ging mijn kennis van guasha, Chinese geneeskunde en shiatsu combineren en ik begon zo veel mogelijk de guasha te introduceren bij de cliënten die in mijn praktijk kwamen. Tenslotte was het meer guasha dan shiatsu wat ik in mijn praktijk gaf. In die eerste 5 jaar heb ik enorm veel ervaring opgedaan en leerde ik om steeds meer informatie te halen uit wat ik zag als gevolg van de behandeling. “Ik kreeg een eigen visie en ontwikkelde eigen technieken. Zo kwam het dat ik uiteindelijk werd gevraagd om les te geven. “ Na lang aandringen heb ik in 2007 toegezegd en zo zijn we hier, 11 jaar later, waar ik zo’n 80 cursussen per jaar geef en meer dan 1000 mensen in Nederland en België heb opgeleid. Al jaren liep ik met de gedachte rond dat er geen Nederlandstalig boek was over Guasha en dat als ik ooit de tijd zou hebben, een poging zou wagen om hier aan te beginnen. Tenslotte is dat boek in 2017, in samenwerking met Dorine Erkens, tot stand gekomen.
Wat is Guasha?
Beknopt uitgelegd: 99% van onze aandoeningen en ziektes heeft te maken met het aanwezig zijn van afvalstoffen in ons lichaam. Hoe groter die berg afvalstoffen, des te minder de doorstroming van Qi en Bloed, en hoe zieker iemand wordt. Zowel lichamelijk als geestelijk.
“Guasha is een techniek waarbij olie op de huid wordt aangebracht
en met een gepolijste schraper, vaak steen of metaal, wordt het lichaam behandelt.”
De huid blijft intact, daar zorgt oa. de olie voor. Onder-huids treed er een soort zuigeffect op. Op de plaatsen waar veel afvalstoffen zitten heb je slechte doorbloeding. De capillairtjes, de kleine haarvaatjes, zitten vol met afvalstoffen, toxines. Daardoor zijn de wandjes van de haarvaatjes erg zwak geworden. Blijf je op die plaatsen de techniek herhalen op een zachte manier, dan wordt er als het ware gezogen aan de bloedvaatwandjes. Alléén op die plaatsen waar veel toxines zitten breekt zo’n wandje even, komt er een druppeltje bloed vrij en dat is een sein voor het lichaam om via het lymfesysteem dat gebied op te ruimen. Dat is wat guasha in de basis doet, het zorgt er voor dat afvalstoffen worden losgemaakt en opgeruimd. Daardoor verminderen klachten en krijgen mensen meer energie. Guasha kun je voor alle mogelijk denkbare aandoeningen inzetten.
Schraapt u altijd de rug?
Nee, afhankelijk van de klacht kun je dit ook toepassen op armen, benen, handen, voeten, buik of borst. Hoewel de rug wel een centrale rol inneemt vanwege de reflexzones van onze organen, die op de rug aanwezig zijn. Guasha is heel bijzonder in die zin dat de therapeut een diagnose kan stellen tijdens of na de behandeling. Dus behandeling en diagnose ineen. Door het wel of niet verschijnen van onderhuidse bloeduitstortingen, kan men veel van het lichaam te weten komen. Maar niet alleen waar zij verschijnen, maar ook de kleur en andere factoren vertellen je over het probleem van het orgaan of de bijbehorende emotie die de klacht veroorzaakt. Vanwege de reflexzones is het dus zo dat je als het ware het gehele lichaam behandelt als je de hele rug hebt behandelt.
Betekent dit dat de behandeling zich richt op puur lichamelijke klachten?
Nee. Het hele proces is een samen-spel van therapeut en patiënt. Je geeft mee wat er in het lichaam speelt en de persoon gaat met die informatie aan de slag. Vaak ligt emotie aan de grondslag. Alles wat je hebt meegemaakt ligt namelijk opgeslagen in het lichaam. Met guasha maak je dus bepaalde informatie los en dat is onderdeel van het genezingsproces waar je samen in gaat. Je ziet ook dat mensen gedurende zo’n traject echt een transformatie kunnen doormaken. Die transformatie zet zich vaak voor lange termijn door. Mensen blijven dan ook de behandelingen voortzetten ook al zijn ze al lang van de initiële klacht af.
Hoe ziet zo’n traject er uit?
Uiteraard is dat afhankelijk van de klacht maar standaard genomen wordt er 1x per 2 weken behandeld. Tenminste als er geen zware acute of chronische klacht is. Hoe lang dat voortduurt is iets wat je moet afwachten. De impact van de behandeling hangt sterk samen met de levensstijl van een persoon. Als ik bv. met guasha een persoon behandel vanwege stress klachten maar die persoon bouwt diezelfde klachten steeds weer opnieuw op, dan kun je wel even bezig zijn. Het is dus ook een kwestie van bewustwording tot stand brengen bij de cliënt. Guasha is tenslotte een holistische vorm van behandelen. We hebben dan ook therapeuten werken op allerlei fronten. Met kinderen, criminaliteit- en drugs-problematiek als het gaat om het maken van die mentale switch, maar ook mensen met ernstig chronische ziektes of verlammingen. Het zijn dus zeker niet alleen mensen met een stijve nek die baat hebben bij guasha.
Hoe zit het dan met de diagnostiek?
Diagnostiek gebeurt dus tijdens het behandelproces. We leren onze cursisten kijken naar wat ze zien, het is dus een vorm van na-diagnose. We doen ook een voor-diagnose aan de hand van vraagstellen en temperatuur voelen enz… maar de belangrijkste diagnose is de behandeling zelf.
“Ik leer de cursisten in anderhalf jaar meer voelen met die steen dan je met je eigen vingers kunt voelen, dat is mijn taak.
Dat betekent dat je voelt hoe het lichaam in elkaar zit, waar de blokkades en verklevingen zitten.”
Daarnaast kijk je naar de mate en locatie van verkleuringen. Het is op zich een eenvoudige methode, de kracht van guasha zit in zijn eenvoud.
Hoe ziet de opleiding er uit?
Je hebt één cursusdag per 8 weken. In totaal zijn er 9 cursus dagen (binnenkort worden dat er 10). In die 8 weken is het een kwestie van het geleerde in je vingers krijgen. Er zijn opleidingen die bv. 3 weekenden na elkaar doen maar in zo’n korte termijn kun je nooit de ervaring en kunde opdoen die nodig is om effectief te leren schrapen. Je moet een bepaalde gevoeligheid ontwikkelen en daarvoor heb je een hele hoop ervaring nodig. Die ervaring wordt bij ons ook echt getest. Na 1,5 jaar volgt er een examen en ja er zijn ook cursisten die niet slagen voor het diploma. Maar ook al ben je na die periode geslaagd, dan begint het pas. Dat is het moment waarbij je in contact komt met de meest uiteenlopende ca-sussen. Ook dan zijn wij er voor onze cursisten. Via mailverkeer en nascholings-dagen ondersteunen wij onze therapeuten bij het uitbouwen van hun expertise.
Het praktijkgedeelte is dus erg belangrijk. Wat voor theorie komt erbij kijken?
Natuurgeneeskunde, guasha en Chinese geneeskunde. Denk aan de vijf elementen leer, de meridianen, yin yang filosofie. Dat is zo wat de basis die je leert. Daarnaast hebben we dan allerlei bijscholingen om jezelf verder te ontwikkelen, zoals emotie-regulatie en Basiskennis TCM. Die bij-scholingen zijn enkel toegankelijk voor mensen die hier zijn opgeleid. De basis opleiding zet nl. een bepaalde visie uit en die visie trekken we door in de verdieping.
U vermeld het meridiaan systeem, wordt er daarbij in de richting van de meridiaan geschraapt?
Nee, bij guasha ben je immers minder bewust bezig op het niveau van de richting van energie-stroming. Het is een belangrijk aspect maar niet zo belangrijk als bv. binnen de acupunctuur. Tijdens de behandeling focus ik me op mijn gevoel. Ik probeer vnl. de stroom op gang te brengen, het maakt niet uit waar je begint zolang je maar begint. Zorg dat het gaat stromen. Wie ben ik om het te gaan manipuleren, het lichaam zal het wel zelf oplossen. Het gaat om dat zelfhelend vermogen activeren. In de Chinese filosofie is er een gezegde: alles wat niet in het lichaam thuis hoort, wordt afgevoerd van boven naar beneden. Zo simpel is het, dat is weer die eenvoud. Dat basis idee volg ik. Verder heb ik een heel eigen visie ontwikkeld op basis van mijn 18 jaar ervaring.
Wat onderscheid uw opleiding van andere aanbieders?
De tijdsduur van de opleiding, namelijk anderhalf jaar. En het betaalsysteem. Bij ons betaal je nl. niet voor de gehele opleiding maar per module dat je aanwezig bent. Dat betekent dat je zelf je traject kunt bepalen en dus ook hoe ver je daarin wil gaan. Het voordeel daarvan is dat mensen die de rit uitmaken ook echt ge-motiveerd en gepassioneerd zijn door wat ze doen. Ze oefenen en ontwikkelen hun vaardigheid tot in de puntjes. Dat zorgt ervoor dat iedereen die bij ons afstudeert als Santai Guasha therapeut ook echt zijn vak heeft geleerd. Het is een kwaliteitsgarantie voor onze afge-studeerde therapeuten en het is een mooie kans voor mensen die minder gepassioneerd zijn om toch kennis te kunnen maken met de techniek.
Heeft u nog 3 tips om gezondheid en welzijn te bevorderen?
1. Zoek een goede guasha therapeut . Men kan het ook preventief gebruiken.
2. Probeer met zo weinig mogelijk stress te leven.
3. Wees gelukkig en dankbaar voor dat wat je hebt.
Wil je meer weten over de Stichting of de verschillende onderdelen en projecten? Neem dan een kijkje op www.cnys-tcm.com maar je mag ook altijd mailen naar info@cnys-tcm.com.