‘Zelfdenkende broek’ blaast op bij vallen: Deze heupairbag moet breuken bij ouderen voorkomen

Mensen op leeftijd die vallen of uitglijden kunnen een pijnlijke breuk als een heupfractuur oplopen. Om dat te voorkomen is de heupairbag uitgevonden. Tien ouderen met een valrisico gaan de airbag uitproberen bij stichting Eykenburg in Den Haag. 

De Haagse uitvinding met de naam Wolk is als het ware een ‘zelfdenkende broek’ die opblaast als iemand dreigt te vallen. De senioren die zelfstandig wonen gaan de broek een half jaar dragen en de proef moet uit zien te wijzen of de Wolk bijvoorbeeld een gebroken heup kan voorkomen.

De proef is een initiatief van de gemeente Den Haag en heeft onder meer als doel om de bewegingsvrijheid van ouderen groter te maken en tegelijkertijd de kans op breuken te verkleinen. ,,Technologie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren”, aldus zorgwethouder Kavita Parbhudayal.

Sensoren 

De Wolk werd bedacht door Hans Schröder en samen met de TU Delft ontwikkeld. Maar hoe werkt het? In het apparaat zitten sensoren die vijfhonderd keer per seconde elke beweging in de gaten houden. Mocht iemand vallen, wordt dat gelijk herkent. Voordat diegene ook maar de grond raakt, wordt de broek opgeblazen rondom de heup. Op die manier landt de vallende persoon zachter. En dat niet alleen: ook wordt dan gelijk een sms gestuurd naar de contactpersoon van de oudere.

De heupairbag is een onderdeel van het actieprogramma Zorg en Innovatie 2019-2022 van de gemeente Den Haag. Zij is bezig met meerdere proefprojecten zoals de Wolk. Zo wordt ook gewerkt aan een uitleenservice, waarbij bewoners van de stad technologie kunnen uitproberen, voordat deze gekocht hoeft te worden.

AD –  Christy Dollen 23-02-21, 10:15