Taiji Tao & Qigong
Rond deze tijd vorig jaar hadden we het genoegen kennis te mogen maken met Veronique Rillmann en Michel Naafs van de opleiding Taiji Tao. Samen hebben zij een jaaropleiding Taiji en Qigong opgezet in de traditie van Jan Kraak. Veronique is trotse eigenaar van het Chinese gezondheidscentrum The Yellow Maple waar zij naast acupunctuur ook gespecialiseerd is in allerlei andere takken zoals voeding en kruiden, massages en dus ook bewegingsleer. Michel komt dan weer uit de hoek van psychologie waarbij hij werkt als coach en trainer. Twee super aardige mensen met een diepe passie voor hun vak die ons een kijkje konden geven in de stoming van Taiji Tao. Veel leesplezier
INTERVIEW Taiji Tao
Mijn naam is Veronique Rillmann. Ik ben 56 jaar en sinds de jaren 90 bezig met TCM. Oorspronkelijk kom ik uit het Sociaal Cultureel en Reïntegratiewerk. Het begon allemaal met de hobby van bonsai en van daaruit Taiji, Fengshui, Tuina, Chinese voedingsleer en dan maar gelijk door naar ook acupunctuur en kruiden. In 1998 begon ik met lesgeven Qigong en Taiji en draai nu 10 groepen waarbij er enkele specifiek voor mensen met chronische klachten. Daarnaast heb ik dan mijn praktijk The Yellow Maple.
Mijn naam is Michel Naafs en ben 46 jaar. In het dagelijks leven ben ik coach-psycholoog. Ik help mensen om uit stressvolle situaties te komen, dan wel vanuit een privé setting als vanuit werk-situaties. Zes jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met Taiji Tao en Qigong. Ik ben ongeveer anderhalf jaar bij Jaap Luyten op les geweest en heb daarna bij hem een jaaropleiding gevolgd. Vanuit mijn eigen ervaring met burn-out en mijn ondernemersgeest heb ik op een gegeven moment de stap gewaagd en ben parttime voor mezelf begonnen.
Jullie geven samen een jaaropleiding – hoe ziet zo’n opleiding er uit?
Het is een opleiding van twaalf maanden waarbij in de eerste twee lessen een degelijke theoretische basis wordt gelegd waarop de volgende lessen in het teken staan van de 5 elementen. Tussentijds is er een tentamen die vooral gericht is op het geven van inzicht in hoe ver iemand staat in zijn / haar ontwikkeling. Er is daarnaast ook les in de praktijk, didactiek, meditatie en een examendag voor theorie en praktijk. Twaalf lesdagen in totaal – één zaterdag per maand, ingedeeld in de ochtend is het met name theorie en de middag praktijk. Wanneer men het tentamen en examen aflegt ontvangt men een diploma en de mogelijkheid om in de landelijke registratie van Tai Chi Tao docenten te worden opgenomen. Zonder examen/tentamen krijgt men een bewijs van deelname. Daarnaast hebben we alles digitaal zo mooi georganiseerd, dat alle deelnemers zowel de theorie als de praktijk online kunnen volgen én downloaden. Op elk moment kunnen ze bv. met hun eigen smartphone de theorie nog eens doorlezen of een vorm oefenen.
Wat voor soort theorie krijgt men in de opleiding?
Een stukje achtergrond over het land en de geschiedenis van China maar uiteraard ook de begrippen WuWei; Yin en Yang; Qi; de vijf elementen en al de resonanties die zich hiermee verbinden. Die theorie proberen we uiteraard terug te koppelen naar de fysieke oefeningen. Wat is bv. een yin- beweging of een yang-beweging? Als je een grote beweging omhoog maakt, bij welk element kun je dat plaatsen? Wat zijn wateroefeningen? Enz… De kern van de opleiding draait dus om de vijf elementen. Die koppelen we niet alleen aan de oefeningen maar ook aan de potentiële docenten. De elementen zeggen nl. ook iets over jou als docent. Daarbij doet men een test om te bepalen of je een yin of yang type bent en welk element bij jou het meest op de voorgrond zit. Dat geeft veel houvast hoe jij als docent dingen bij jezelf kan veranderen, hoe je kunt transformeren. Een stukje psychologische ontwikkeling dus. Op die manier kun je vanuit een hele nieuwe invalshoek naar bepaalde zaken gaan kijken. Zelfontwikkeling is een belangrijk stuk.
Kun je me wat meer vertellen over de Taiji Tao?
In de opleiding onderwijzen we meerdere vormen. Taiji Tao vormt de kern maar zo komen ook de Shibashi en de BaDuanJin (8 brocades) aan bod. Daarnaast heb je dan vijf elementen – vormen. Die komen specifiek uit de Taiji Tao. Kenmerkend voor deze stroming is dat we veel door elkaar gaan hutselen. Het creatieve proces van combineren en aanpassen is een belangrijk aspect. Daarbij is het uiteraard wel belangrijk dat de basis principes aan de grondslag liggen van alles wat je doet. Zo heb je ChengFu basisprincipes, het zinken, bewegen vanuit het midden, snel of langzaam, de krachtopbouw van onder naar boven en de manifestatie in de handen. Het uitvoeren van de oefeningen met aandacht en waarnemingsvermogen. Al die principes komen telkens opnieuw naar voren in eender welke vorm die je doet. We leren dus eerst de principes en dan pas de vormen. Hoewel we dit niet dogmatisch willen gaan doen. Er moet steeds ruimte blijven voor de mogelijkheden van het individu. Het is belangrijk dat men op de hoogte is zodat men het ook kan overbrengen. Die toegankelijkheid is een belangrijk aspect van Taiji Tao. Het is geen strijd of competitie, het gaat erom dat iedereen aan zijn / haar gezondheid kan werken op hun eigen niveau en met de eigen mogelijkheden in rekening gebracht.
Als ik het goed begrijp is Taiji Tao dus niet zozeer een bepaalde vorm maar eerder een set van vormen met een specifieke benadering?
Er zijn een aantal vaste vormen in onze opleiding waarbij in bijna elke vorm de vijf elementen zit verweven. Dat is te danken aan de grondlegger Jan Kraak. Daarbij hoort het idee dat je je vrij mag voelen om de vorm aan te passen zolang de essentie ervan behouden blijft. Zo ontstaan hele mooie vormen. Het creatieve proces, dat is belangrijk. Zo kan een vorm zich kenmerken door het terugkeren van een groeiend einde, de beweging van het hout. Of de spreiding van het vuur, de samentrekkende beweging van het metaal, het voedende van de aarde; het zijn bijna gedichten in de vorm van beweging. Daarbij komen ook veel visualisaties aan bod. Als je het verhaal vertelt dan kun je dat ook makkelijker onthouden. Dat maakt het hele proces dynamisch. Zo hebben we bv. ook een Taiji/Qigong – zonnegroet ontwikkeld. De bewegingen richten zich naar de zon en we gebruiken ook veel verwarmende elementen van het vuur, de warmte van de zon. Dat soort zaken mag je allemaal bedenken, het is op een speelse manier omgaan met je eigen creativiteit en de materie. Als je de essentie weet te waarborgen en de basisprincipes weet te respecteren dan kan iedereen zo’n vorm gaan ontwikkelen.
Echt aan de slag gaan dus met de principes. Toegankelijkheid, laagdrempelig. Hebben jullie een bepaalde doelgroep voor ogen?
Nee, in onze opleiding niet. Privé gezien zit Veronique meer op de preventieve en curatieve gezondheidskant en heeft ze ook een iets ouder publiek. Ikzelf (Michel) zit meer op de beleving en meditatieve kant. Zo zou je het kunnen scheiden. In de opleiding is er echter geen scheiding. Ieder kan ermee zijn / haar eigen weg begaan. Elke Taiji Tao leraar ontvangt zijn eigen mensen, het stuk uitvoering is toch erg persoonsgebonden en daar is voor elk wat wils. Elke leraar heeft ook zijn eigen ontwikkeling en bagage. Je ziet vaak dat mensen toch gaan samenvlechten wat ze hier leren met wat ze al kennen of met zaken die ze dan achteraf nog leren.
Je hebt verschillende soorten qigong. Voor vechtsport, gezondheid of spirituele ontwikkeling. Welke rol speelt Taiji Tao in zijn beoefening?
Uiteindelijk gaat het om de San Bao principes: Jing, qi en shen. Soms ligt de nadruk meer op Jing, dan weer op Qi en een andere keer op het Shen aspect. Die aspecten kun je ook verbinden met elkaar. Die koppel je dan weer met de vijf elementen – die daar altijd in verweven zitten – en zo ga je verder naar meridiaan niveau. Het hangt ervan af waar je nadruk op komt te liggen, uiteindelijk pak je alles aan.
Jullie geven ook meditaties in de opleiding. Kun je daar wat meer over vertellen?
In de opleiding geven we een inkijk in de verschillende stijlen die er zijn. Daarbij proberen we vooral niet sturend te zijn in de keuze van richting die een cursist op wil. Mensen moeten het vooral gaan ervaren. Wij zijn er om hen de dingen aan te reiken. Sommige meditaties komen uit de yoga-traditie, anderen uit de Qigong of uit zen-meditatie. Cursisten moeten zich achteraf vooral uitgenodigd voelen om verder te gaan in een bepaalde zelfgekozen richting en daar dan de diepgang in gaan vinden. Zo hadden we vorig jaar bv. een cursist die veel weerstand had tegenover meditatie. Toen ik (Michel) hem enige tijd na de opleiding terug tegen kwam bleek hij elke dag te mediteren en daar heel veel baat bij te ondervinden. Dat is precies wat je wil natuurlijk. Dat het echt waarde toevoegt aan het leven van mensen.
De opleiding bestaat dus uit theorie, praktijk, didactiek en meditatie. Zijn er veel cursisten die zelf al les geven?
De meeste cursisten geven geen les bij de start van de opleiding maar velen doen dat achteraf wel. Ons voornaamste doel is niet persé docenten op te leiden maar met name verdieping aanbieden in hun zelfontwikkeling. Van de 12 cursisten die vorig jaar deelnamen geeft nu bv. de helft les. Er zijn ook twee mensen gestopt omdat ze dan toch merken dat dit niet hun weg is en dat mag natuurlijk ook. Het gaat om de ontdekkings-tocht.
Hoe ziet de opleiding er praktisch gezien uit?
Zoals ik eerder zei gaat het om 12 lessen verspreid over 12 maanden. De totale kosten van de opleiding zijn 1548 euro. Dat bedrag kan overigens ook maandelijks betaald worden. Bij een betaling in één keer is er korting. Ook daar weer proberen we de toegankelijkheid voor de mensen te waarborgen. Op onze website www.taijitao.nl kunnen cursisten dan weer alle lessen digitaal en in videomateriaal opnieuw doornemen en downloaden via een studieportaal. We hebben een facebook groep opgericht (Taiji & Qigong Nederland) die open is voor iedereen en waar we informatie delen en waar anderen ook hun info, workshops, opleidingen etc. kunnen plaatsten. Daarnaast bieden we EHBO cursussen specifiek voor Taiji / Qigong / Yoga of verwante beweegactiviteiten aan. Verder worden er jaarlijks docentendagen georganiseerd door o.a. Ted Duijvestijn (Lelystad) en Marijke van der Kraan (Doetinchem) om kennis en ervaringen uit te wisselen.
Hebben jullie nog 3 tips voor onze lezers om gezondheid en welzijn te verhogen?
Het zullen er vier worden:
Vier essenties van het leven volgens de Chinezen. Die gebruikt Michel in zijn praktijk onder de vorm van het acronym BERG zoals het yin -yang symbool ook wel eens vergeleken wordt met een berg waarvan de zonzijde yang is en haar schaduwzijde yin:
B Bewegen
E Eten en drinken
R Rust nemen
G Gedrag | Mindset
Wil je meer weten over de Stichting of de verschillende onderdelen en projecten? Neem dan een kijkje op www.cnys-tcm.com maar je mag ook altijd mailen naar info@cnys-tcm.com.