Chinese Geneeskunde met Ruud Vercammen
Ruud Vercammen is wat je noemt een all-round Chinees geneeskundige. Met een stevige achtergrond in Marial Arts en zelfcultiveringstechnieken zoals Qigong en Daoyin heeft hij zich op verschillende gebieden van de Chinese geneeskunde ontwikkeld. Zowel acupunctuur, tuina als kruiden behoren tot zijn behandelmogelijkheden. Zijn jarenlange ervaring en lessen bij verschillende Meesters hebben ervoor gezorgd dat hij inmiddels een geheel eigen stijl van behandelen heeft ontwikkeld. Je kunt hem niet alleen vinden als behandelaar in zijn eigen praktijk in Amsterdam maar tevens als lesgever Martial Arts in Haarlem en als docent aan het opleidingsinstituut Bo Yi. Wij hadden de eer om hem in 2017 te mogen interviewen. Veel leesplezier.
INTERVIEW Ruud Vercammen
Hey, mijn naam is Ruud Vercammen. Ik kom uit België en ben nu elf jaar in Nederland. Mijn passie voor Chinese geneeskunde is gegroeid vanuit mijn Kung fu beoefening. Ik leerde over meridianen, las boeken over allerlei onderwerpen zoals qigong en merkte dat ik er steeds meer en meer over wilde weten. Zo ben ik verder gegaan.
Wat voor Kung fu heb je gedaan?
Ik ben begonnen met Shaolin, daarna heb ik Tong long gedaan, Taiji en uiteindelijk ben ik bij Liu He Men terecht gekomen hier in Amsterdam. Toen ben ik me steeds meer in de interne stijlen gaan verdiepen zoals Bagua, Xingyi en Taiji.
Je hebt ook je eigen praktijk?
Ik zit nu in de praktijk van Ki-Jan Go en Roslyn Go, alsook met de dokter Mao de Gang—zijn leraar die vanuit China is overgekomen. We werken vnl. met tuina en kruidengeneeskunde. De kruiden die doen via de binnenkant zijn werk—nl. via de organen, door intern alles sterker te maken of te sederen en met tuina werk je aan de buitenkant, dus dat ontmoet elkaar mooi in het midden. Zo ervaar ik het ook in de praktijk op dit moment. Als ik mensen in de praktijk krijg doe ik enkel acupunctuur als het te pijnlijk is om te masseren of ik denk dat het een aanvullende werking kan hebben op de tuina. Als mensen komen voor een behandeling maar met een lichaam dat nog “op slot”zit, dan is de buitenkant openmaken erg belangrijk.
Welke achterliggende theorie gebruikt tuina massage?
Sinds dokter Mao is mijn kijk op tuina veel veranderd. Dr. Mao is iemand die vaak uitgaat van de maag / milt als basissysteem, wel bekend uit de Pi Wei Lun geschreven door Li Dong Yuan (1180-1252 NC). Als de maag en milt niet goed werken, dan is de rest van het lichaam niet sterk want het voedsel wordt niet goed getransformeerd en getransporteerd. Als je dat systeem verbetert wordt het lichaam automatisch sterker. Aan onze genen kunnen we weinig veranderen maar aan ons dieet en hoe dat verwerkt wordt in ons lichaam des te meer. Ademhaling en voeding, krijg je die systemen op orde, dan gaat de rest vanzelf beter.
En dat probeer je via tuina te bereiken?
Ja dat is echt tuina werk. Chinees gezien, het aarde element, de maag en de milt, dat controleert de spieren. Geen enkele techniek werkt zo direct op de spieren als tuina en zo stimuleer je dus ook indirect je spijsvertering. In het westen zie je toch vaak dat mensen vooral een leegte hebben, een tekort aan yang. Met tuina zet je dan de du mai meridiaan open, je opent de rug, dan krijg je veel meer yang die het lichaam doorstroomt. Want de du mai is de zee van yang, als die geblokkeerd zit dan heb je zowiezo een probleem. Dr. Mao gebruikt ook Zhang Fu tuina op de buik. Alleen dat systeem behoort tot de hogere tuina en vereist dat je eigen energie ook zeer goed is. Dat werkt namelijk rechstreeks in op de zhang-fu want je masseert de organen.
Een mooi voorbeeld is een klein meisje die bij Dr. Mao kwam met een enkelblessure. Dat meisje liep daar al twee maanden mee rond. Er was geen zwelling, geen adertjes op de enkel enz.. Foto’s lieten niks zien, fysiotherapie hielp niet, … Maar toen Dr. Mao aan haar voet voelde was die koud. Dat zou niet mogen, een jong meisje vol leven, die voet moet warm zijn. De voeding (Qi en Bloed) kon niet richting die voet. Toen is Dr. Mao beginnen doorvragen en het bleek dat het meisje bv. veel ijsjes at en andere verkoelend voedsel. Dr. Mao is haar enkel blessure op de maag en zijn meridianen beginnen behandelen en twee weken later was het probleem opgelost.
Het lijkt me dan ook noodzakelijk om zowel kruiden, acupunctuur als tuina te kunnen als arts. Waarom wordt het dan toch vaak afzonderlijk onderwezen?
Ik werk zelf inderdaad bij een opleidingsinstituut, Bo Yi te Zoetermeer. Studenten moeten ergens beginnen en als jij tegen een student zegt, dat de volledige opleiding Chinese geneeskunde wel tot 8 jaar kan duren –dan kan dat wel eens afschrikken. Daarnaast is acupunctuur studeren als je angst hebt voor naalden niet heel handig. In het begin zie je altijd veel mensen starten en dan beseffen ze dat Chinese geneeskunde best wel pittig is. Je krijgt een hele stapel dikke boeken voor je neus, werkgroepen, vele studie-uren. Maar diegene die doorzetten en talent hebben, krijgen toch vaak ook interesse in andere aspecten. Je wil het leven gewoon beter begrijpen. Dat was bij mij ook zo en nu zit ik er in for life. Je blijft leren.
Wat voor technieken komen bij tuina aan bod?
In eerste instantie is het geven van tuina iets fysiek. Als je zelf een zwak lichaam hebt dan wordt tuina gewoon moeilijk. Je hebt dus zeker al een pre als je een bepaalde Kung fu basis hebt. Je standen zijn beter, de manier waarop je beweegt, je werkt vanuit de grond door je buik via je handen. De meeste mensen die de hogere levels van tuina beoefenen hebben altijd wel een bepaalde achtergrond in de interne martial arts. De belangrijkste techniek bij tuina is Gun fa. Dat is een uitgewezen techniek voor mensen die over het algemeen al vrij zwak zijn, die is niet te invasief maar beweegt op een hele zachte manier het qi en het bloed. Die kan ik makkelijk een lange tijd uitvoeren dus dat is heel economisch voor mij. Daarnaast werkt die techniek echt intern. Je maakt een rollende beweging met de rug van de hand terwijl je zelf een rechte houding kunt aanhouden. Je zit er nl. gewoon bij, met rechte rug, rechte nek. Als je qigong al wat beter is dan ligt de focus nog eens op het acupunctuurpunt Lao Gong. Het is een soort continu stimuleren van de stroom waarbij je de stagnatie oplost.
Krijg je ook mensen die denken dat tuina bij een massagesalon hoort?
Die krijg je inderdaad wel vaker. Dan begin ik altijd meteen met pols en tong diagnose en dan weten ze meteen dat het hier toch wel anders is. Maar ik leg het wel uit, je kunt dat de mensen niet kwalijk nemen, het is tenslotte Chinees wat we doen. Ik vraag dus ook altijd: Weet je wat we doen? Hoe we hier werken? Dat is wel belangrijk. Die persoon komt hier misschien binnen voor een massage omdat hij last heeft van zijn/haar schouder en dan ga ik die persoon bv. op de buik behandelen en kruiden voorschrijven. Mensen moeten begrijpen wat we doen en waarom we dat doen. Ik vind het leuk als mijn patiënten naar buiten gaan met extra inzicht. Dat ze weten waarom een klacht is ontstaan en waarom die beter gaat worden of hoe die weer slechter kan worden als ze bepaalde dingen doen. Als ze die dingen dan toch doen ondanks mijn advies en ze worden keihard teruggefloten dan hebben ze een waardevolle les geleerd. Het is toch enigszins een vorm van onderwijs want dat is Chinese geneeskunde ook. Vroeger zei men, een goede dokter die heeft geen patiënten omdat die de ziekte voor is. Dat is uiteindelijk heel westers om pas naar de dokter te gaan als je ziek bent. Als je naar een dokter gaat en je zegt dat je geen klachten hebt, dan zal hij/zij maar raar kijken. Bij Chinese geneeskunde is dat niet zo. Misschien heeft iemand geen klachten maar zit er toch een dik beslag op de tong. Dat kan wel aangeven dat zich reeds iets ontwikkelt dat zich nu nog niet manifesteert als een klacht maar zou zich wel in die richting kunnen ontwikkelen. Dat is wel iets wat ik geleerd heb bij Dr. Mao, die vraagt mensen vaak helemaal uit, niet alleen naar de situatie zoals die nu is maar ook hoe het vroeger was, wat men vroeger deed enz… Hij wil nl. weten van waar het verkeerd is beginnen lopen. Als hij het traject van de ziekte begrijpt dan kan hij veel beter inspelen op wat nodig is, op wat het belangrijkste is. Je wil dus als Chinese therapeut dikwijls gaan kijken naar de geschiedenis van iemand.
Zou u nog 3 tips willen geven aan onze lezers om hun welzijn en gezondheid te verhogen?
- Beweeg
- Eet gezond
- Hou je emoties onder controle
Jammer genoeg zijn deze drie belangrijke aspecten erg onderbelicht in het onderwijssysteem. Kinderen leren niet hoe ze gezond moeten eten, hoe ze correct moeten bewegen of met mensen moeten omgaan. Ik denk dat daar een grote winst te behalen valt, het onderwijs kan zich nog een heel stuk verder ontwikkelen.
Wil je meer weten over de Stichting of de verschillende onderdelen en projecten? Neem dan een kijkje op www.cnys-tcm.com maar je mag ook altijd mailen naar info@cnys-tcm.com.