dementie in corona tijd

Dementie in coronatijd - Maak van je contact op afstand een geluksmoment

Meer contact op afstand en minder bezoek. Dat is door corona de nieuwe werkelijkheid voor veel ouderen in een verpleeghuis. Het virus is nog niet lang niet weg. In veel verpleeghuizen is contact op afstand mogelijk via beeldbellen of de telefoon. Pieter van Foreest wilde graag een stap verder gaan: in juli en augustus hebben 1000 mantelzorgers een online training van Care-Riing gevolgd om nog beter om te leren gaan met hun dierbare met dementie.

Online training gemaakt door mantelzorger
In slechts twee maanden zijn 1000 mantelzorgers getraind in het voeren van een fijn gesprek. “Mantelzorgers hebben hier echt wat aan” zegt Ad Blom, Programmamanager innovatie en expertise bij Pieter van Foreest. “Dat blijkt uit de gemiddelde waardering van 8,4 en uit de individuele reacties die we krijgen”. Else Vedder, Assistent Programmacoördinator voegt hieraan toe “Wat deze eLearning anders maakt dan andere trainingen, is dat een mantelzorger deze cursus ontwikkeld heeft. Dit zie je terug in de praktijkvoorbeelden en de tips. Dat spreekt mantelzorgers aan. Het is niet alleen theorie, maar de cursus spoort ook aan om het in de praktijk te gebruiken”.

Onwetendheid bij mantelzorgers
Omgaan met dementie is complex. De beperkingen die corona oplegt aan cliënten met dementie, doet een grote aanslag op het inlevingsvermogen en de vaardigheden van mantelzorgers. Door goede training kan onwetendheid bij de mantelzorger verminderd worden. Dit zorgt voor meer rust en minder eenzaamheid en verdriet bij de cliënt, zeker in tijden van corona.

Een greep uit de reacties op de training: “Ik heb veel meer begrip gekregen voor de belevingswereld van mijn moeder en kan haar hierdoor beter benaderen.”,  “duidelijk en niet belerend”, “Dit zijn tips waar ik iets mee kan”.

Fysieke training niet mogelijk
Door corona zijn fysieke trainingen of bezoek aan Alzheimer cafés niet mogelijk, terwijl dit juist nu zo nodig is. Ad Blom: ”Wij zochten een manier om in korte tijd een groot aantal mantelzorgers te ondersteunen. Dan is een online training het meest geschikt. We hebben voor de online training van Care-Riing gekozen, die volledig is toegespitst op telefonische gespreksvaardigheden met personen met dementie (https://care-riing.com/training)”.

Geplaatst op: 24 September 2020