Urineleiderkanker

Wat is urineleiderkanker?

Urineleiderkanker is kanker die ontstaat in de urineleiders, ook wel urethers genoemd. Dit zijn de buisjes die urine van de nieren naar de blaas vervoeren. Deze vorm van kanker ontstaat in het weefsel dat de binnenkant van de urineleider bekleed.

Urineleiderkanker is een zeldzame vorm van kanker die vooral voorkomt bij mensen tussen de vijfenzestig en vierentachtig jaar. Bij vijftien tot twintig procent van de patiënten met urineleiderkanker komt er gelijktijdig ook kanker in de blaas en het nierbekken voor. Na verloop van tijd ontwikkeld twintig tot vijfentwintig procent een tumor in de blaas.

Hoe herkent u urineleiderkanker?

Urineleider- en nierbekkenkanker geven in het begin bijna nooit klachten en wordt daarom vaak laat ontdekt. Het eerste symptoom van nierbekken kanker is bloed in de urine. Wanneer de tumor doorgroeit kan deze een urineleider blokkeren. Dit gaat gepaard met een continue pijn in de flanken of korte pijnaanvallen, indien er sprake is van verstoppende stolsels.

Wat te doen bij urineleiderkanker?

De behandeling verschilt per individu en is afhankelijk van het stadium waarin de behandeling wordt gestart en de algehele fysieke conditie van de patiënt. Behandeling kan bestaan uit een operatie, laserbehandeling, bestraling en chemotherapie.

Bij een lokale, niet uitgezaaide urinekanker heeft een operatie de voorkeur. Bij sommige tumoren in de urineleider of het nierbekken kan er lasertherapie worden toegepast. Indien de kanker uitgezaaid is wordt er chemotherapie en/of bestraling toegepast. Dit is een palliatieve behandeling.

Wat nu?

De prognose van urineleider is afhankelijk van het type, het stadium waarin de behandeling gestart wordt en de algehele lichamelijke conditie van de patiënt.

Eventuele gevolgen kunnen zijn:

-Angst voor terugkeer van de ziekte
– Onzekerheid over het verdere beloop van de ziekte
– Vermoeidheid
– Veranderingen in het uiterlijk
– Ongewenste veranderingen in gewicht
– Veranderingen in seksualiteit en relaties
– Concentratieproblemen
– Pijn
– Financiële gevolgen

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts of bel 112 in geval van nood. De huisarts verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over urineleiderkanker?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

https://www.kanker.nl/zoeken?utf8=%E2%9C%93&nav.source.active%5B%5D=&q=urineleiderkanker