Syndroom van Zollinger-Ellison

Wat is het Syndroom van Zollinger-Ellison?

Het Syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame chronische aandoening waarbij er kleine tumoren ontstaan in de maag, het begin van de dunne darm (de twaalfvingerige darm) en/of alvleesklier. Deze tumoren produceren het hormoon gastrine. Gastrine zorgt ervoor dat er maagzuur wordt aangemaakt. Doordat de tumoren, zogeheten gastrinomen, dit overmatig doen, kunnen er zweren, ontstekingen en nieuwe tumoren ontstaan in de maag en twaalfvingerige darm. De tumoren groeien vaak langzaam. Ook uitzaaiingen produceren gastrine. Ze ontstaan meestal in de lymfeklieren rond de alvleesklier en lever.

Hoe herkent u het Syndroom van Zollinger-Ellison?

Doordat de maagzuurproductie gestimuleerd is, hebben veel patiënten last van maagzweren, of zweren in de twaalfvingerige darm. Deze kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

–    Drukkende, zeurende pijn in de linker bovenbuik
–    Misselijkheid
–    Braken
–    Opboeren
–    Diarree

Daarnaast hebben patiënten in verschillende mate last van brandend maagzuur. Dit kan zorgen voor;

–    Pijn achter het borstbeen
–    Oprispingen

Maagzweren kunnen leiden tot maagbloedingen. Een maagbloeding kan herkend worden aan;

–    Bloed braken
–    Zwarte, teerachtige ontlasting

Wat te doen bij het Syndroom van Zollinger-Ellison?

Vrijwel elke patiënt met het syndroom van Zollinger-Ellison krijgt maagzuurremmers voorgeschreven. Hiermee wordt de klans op zweren verkleind en krijgen bestaande zweren de kans om te helen. Ook het brandend maagzuur wordt hiermee behandeld.

Bij voorkeur worden de aanwezige tumoren operatief verwijderd, maar de aan- of afwezigheid van uitzaaiingen is daarbij bepalend.
Medicamenteuze behandeling vindt plaats in de vorm van het hormoonpreparaat octreotide, omdat de klachten daarmee aanzienlijk kunnen afnemen of verminderen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de tumoren te behandelen met kankerremmende medicijnen zoals chemotherapie.

Wat nu?

Na verwijdering van de tumor(en) is de prognose goed. Onbehandeld kunnen de maagzweren leiden tot maagbloedingen of een maagperforatie. Goede behandeling en regelmatige controle zijn daarom van belang.

Wie is het aanspreekpunt?

Als u vermoed maagzweren te hebben, neem dan contact op met uw huisarts. Heeft u acute klachten, braakt u bloed of heeft u gitzwarte ontlasting, neem dan direct contact op met de spoeddienst, of bel 112.

Meer weten over het Syndroom van Zollinger-Ellison?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

https://www.mlds.nl/

http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/syndroom-van-zollinger-ellison#!

http://www.medicinfo.nl/