Pernicieuze anemie

Wat is Pernicieuze anemie?

Pernicieuze anemie is een bloedarmoede die kan ontstaan als gevolg van een auto-immuun gastritis. Dit is een aandoening waarbij de slijmvlieslaag in de maag blijvend beschadigd kan zijn.

Auto-immuun gastritis

Auto-immuun gastritis is een aandoening waarbij het afweersysteem de eigen cellen in de maag ‘aanvalt’. De slijmvlieslaag aan de binnenkant van de mag raakt daardoor blijvend beschadigd. Hierdoor kan een pernicieuze anemie ontstaan. Pernicieuze anemie is dus geen op zichzelf staande aandoening. Het komt alleen voor als gevolg van een auto-immuun gastritis.

Bij pernicieuze anemie is er sprake van een vitamine B12 tekort. Dit kan op den duur (blijvende) klachten veroorzaken.

Auto-immuun gastritis wordt ook wel type-A-gastritis genoemd.

Hoe herkent u pernicieuze anemie?

Doordat het lichaam beschikt over grote reservehoeveelheden vitamine B12, duurt het een aantal jaren voordat een vitamine B12 tekort ontstaat.

De eerste klachten die optreden bij pernicieuze anemie komen overeen met klachten bij de ‘normale’ en meest gangbare vormen van bloedarmoede:

◾bleek zien
◾een slap en moe gevoel
◾licht in het hoofd
◾een gebrek aan eetlust

Sommige mensen krijgen last van:

◾een pijnlijke, branderige tong
◾gewichtsverlies
◾diarree

Wat te doen bij pernicieuze anemie?

De behandeling bij pernicieuze anemie bestaat uit vitamine B12 injecties. Vitamine B12 wordt dan in de (bil)spieren gespoten en zo in de bloedbaan opgenomen. Het slikken van voedingssupplementen met vitamine B12 is bij pernicieuze anemie niet voldoende. Ook de extra ingenomen vitamine B12 kan niet opgenomen worden, vanwege het gebrek aan intrinsic factor.

Eventuele gevolgen van pernicieuze anemie

Op den duur heeft een vitamine B12 tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden.

Wie is het aanspreekpunt?

Uw huisarts/arts is het aanspreekpunt voor de behandeling van pernicieuze anemie Hij/zij stelt de diagnose en bepaalt welke behandeling gegeven wordt.

Meer weten over pernicieuze anemie?

Voor meer informatie over pernicieuze anemie kunt u kijken op de volgende website:

http://www.mlds.nl/ziekten/59/pernicieuze-anemie/