Essentiele trombocytemie

Wat is essentiele trombocytemie?

Essentiële trombocytemie (ET) is een zeldzame aandoening van het beenmerg. Bij deze ziekte ontstaan er teveel bloedplaatjes. Met als gevolg een verhoogd risico op bloedstolsels in de aders (veneuze trombose) of slagaders (arteriële trombose). Essentiële trombocytemie wordt ook wel essentiële trombocytose genoemd.

Hoe herken je essentiele trombocytemie?

Essentiële trombocytemie ontstaat geleidelijk. Patiënten hebben vaak jarenlang geen symptomen. De afwijking komt vaak toevallig aan het licht bij een routinecontrole van het bloed.

Naarmate de ziekte voortschrijdt en het aantal bloedplaatjes toeneemt, zal het bloed sneller stollen door samenklontering van de bloedplaatjes. Dit kan stoornissen veroorzaken in de kleine bloedvaatjes met als gevolg:

◾hoofdpijn
◾tintelingen, ernstige pijnen (erythromelalgie) of blauwkleuringen (cyanose) in handen, vingers, voeten of tenen.
◾problemen met zien: wazig zien, blinde vlekken hebben of lichtflitsen zien

Wat te doen bij essentiele trombocytemie?

Essentiële trombocytemie is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren, vaak meer dan 15 tot 20 jaar. De behandeling verschilt per persoon.

U krijgt altijd medicijnen tegen trombose (aspirine® of ascal®). Daarnaast kunt u nog 1 van de volgende behandelingen krijgen:

◾chemotherapie met hydroxycarbamide of busulfan
◾immunotherapie met interferon-alfa
◾behandeling met anagrelideVerschillende artsen maken samen voor u een behandelplan. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Bij het bepalen van de behandeling kijken zij altijd naar uw medische verleden. Hebt u bijvoorbeeld eerder trombose of een hart- of vaatziekte gehad? Ook kijken ze naar risicofactoren, zoals:

◾hoge bloeddruk
◾suikerziekte
◾roken
◾verhoogd cholesterolgehalte
◾leeftijd

Op basis van de risicofactoren, wordt u ingedeeld in een risicogroep. De behandeling wordt hierop aangepast.

Wat nu?

Essentiële trombocytemie kan verschillende gevolgen hebben:

◾Trombose. Door het verhoogde aantal bloedplaatjes is er een toegenomen risico op een bloedstolsel in de aderen of de slagaderen (trombose). Dit betekent dat er ook een toegenomen kans is op een hartinfarct of een herseninfarct. Ook is er een risico op trombose van de buikaderen. Een bloedstolsel in de buikaderen leidt tot vergroting van de lever en milt, leverfunctiestoornissen maar veroorzaakt soms ook `spataderen´ van de slokdarm (slokdarmvarices). Vanuit deze ‘spataderen’ kan een bloeding ontstaan. De kans op trombose wordt groter naarmate u ouder bent en ook het aantal bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) meer verhoogd is.
◾Een verhoogde kans op bloedingen als het aantal bloedplaatjes hoger ligt dan 1.500 miljard per liter bloed. Bij sommige patiënten met heel hoge bloedplaatjes kan een tekort ontstaan aan de vonWillebrand factor met een verhoogde kans op bloedingen. Dit kan zich uiten in bloedneuzen, bloedend tandvlees, blauwe plekken of hevige menstruatie.
◾Door stoornissen in de bloedcirculatie in de organen in de buikholte, kunnen pijnaanvallen optreden.
◾Een klein deel van de patiënten heeft een vergrote milt.

Wie is het aanspreekpunt?

Raadpleeg uw huisarts bij klachten. Deze kan u doorverwijzen naar een specialist.

Meer weten over essentiële trombocytemie?

Voor meer informatie over essentiele trombocytemie kun u kijken op de volgende website:

https://www.kanker.nl/bibliotheek/essentiele-trombocytemie/wat-is/7531-essentiele-trombocytemie