Antifosfolipidensyndroom (APS)

Wat is antifosfolipidensyndroom (APS)?

Het antifosfolipidensyndroom is een auto-immuunziekte, ofwel een ziekte aan het afweersysteem. Fosfolipiden zijn vetten die in elke lichaamscel voorkomen. Bij deze aandoeningen worden anitfosfolipiden antistoffen (APA) gevormd. Dit zorgt ervoor dat het bloed erg stroperig wordt en de kans op stolsels sterk toeneemt (trombose).

Hoe herkent u antifosfolipidensyndroom?

APS kenmerkt zich door enkele veelvoorkomende symptomen. Indien u last heeft van onderstaande symptomen is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

◾Trombose,
◾Longembolie
◾Herseninfarct
◾Trombosebeen ‘
◾Hartinfarct
◾Zwangerschapscomplicaties (miskraam of zwangerschapsvergiftiging)
◾Huidafwijkingen

Wat te doen bij antifosfolipidensyndroom?

De diagnose zal worden gesteld aan de hand van een bloedonderzoek. Indien de diagnose APS bij is is gesteld, zal de behandelend arts samen met uw een behandelplan opstellen. Echter, er is geen behandeling mogelijk tegen het vormen van de antistoffen. De behandeling zal dan ook preventief zijn en bestaan uit het slikken van antistollingsmiddelen, waardoor de kans op trombose afneemt. Tevens kan er medicatie worden voorgeschreven voor de andere symptomen.

Wat nu?

Het antifosfolipidensyndroom is een chronische ziekte en is nog niet te genezen. Indien de behandeling goed is afgesteld op de ziekte, is het in de meeste gevallen mogelijk een normaal leven te leiden. Aangezien de kans op trombose verhoogd blijft, is het verstandig eventuele risicofactoren als roken, overmatig alcoholgebruik, overgewicht te vermijden.

Wie is het aanspreekpunt?

Wanneer u symptomen of klachten ervaart is het van belang dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met uw huisarts. Deze verwijst u mogelijk door naar een medisch specialist.

Meer weten over antifosfolipidensyndroom?

Voor meer informatie kunt u terecht op onderstaande websites:

https://www.nvle.org

www.hartenvaatgroep.nl