Frontotemporale Dementie

Wat is frontotemporale dementie?

Frontotemporale dementie, afgekort FTD, is een vorm van dementie die vaak op jongere leeftijd, tussen de 40 en 60 jaar, voorkomt. Bij deze aandoening is vooral het voorste deel van de hersenen ( frontaalkwab) en/of de temporaalkwab aangetast. In dit hersengebied sterven hersencellen zich af waardoor functies die door deze hersenkwabben worden aangestuurd, verminderd. Functies van deze hersengebieden zijn besluitvorming en coördinatie voor de emotionele reacties en taalvaardigheid.

Hoe herkent u frontotemporale dementie?

De eerste symptomen van deze dementie is afhankelijk welk deel van de hersenen als eerst is aangetast. Meestal staan veranderingen in gedrag, persoonlijkheid en spraak op de voorgrond. Geheugenproblemen treden bij de meeste mensen met deze aandoening, later op. Samengevat zijn de symptomen:

Verandering in gedrag/persoonlijkheid.
Verandering in taal. Taalvaardigheid zoals spreken, begrijpen, lezen en schrijven gaat achteruit.
Verandering in motoriek zoals trillen, moeite met lopen, vaak vallen, problemen met coördinatie

Wat te doen bij frontotemporale dementie?

Frontotemporale dementie is nog niet te genezen of er is nog geen behandeling om het ziekteverloop te stoppen. Er kan medicatie gegeven worden om de gedragssymptomen terug te dringen. Na verloop van de ziekte is het mogelijk dat de patiënt niet zelfstandig voor zichzelf kan zorgen. Opname in een ziekenhuis of verpleeghuis met goede begeleiding kunnen de patiënt helpen.

Wat nu?

Een gevolg van deze aandoening is dat de conditie van de patiënt langzaam achteruitgaat. Het kan gebeuren dat de patiënt zelf dat zijn/haar gedrag veranderd en dit kan een moeilijke situatie zijn voor de omgeving. Structuur en regelmaat bieden voor deze patiënten is belangrijk omdat zij in complexe situaties het overzicht verliezen of dat er geen initiatief meer wordt getoond. Goede begeleiding is daarom van belang.

Wie is het aanspreekpunt?

Patiënt en naaste omgeving kunnen naar verschillende aanspreekpunten gaan voor informatie en/of vragen over de aandoening. Bekende aanspreekpunten zijn de huisarts, ziekenhuis of er is informatie te vinden op de website van Alzheimer Nederland.

Meer weten over frontotemporale dementie?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

www.alzheimer.nl en www.hersenstichting.nl