Hepatitis A

Wat is Hepatitis A?

Hepatitis A is een virale infectie die een ontsteking in de lever veroorzaakt. Hepatitis A komt weinig voor in Nederland, maar besmetting kan plaats vinden tijdens een vakantie in gebieden met matige of slechte hygiënische omstandigheden. Besmetting vindt vaak plaats door het eten van rauwe groenten en fruit, of niet (volledig) schaal- of schelpdieren. Daarnaast kan besmetting plaatsvinden door slechte, besmette sanitaire omstandigheden of door seksueel contact.

Hepatitis A komt voornamelijk voor onder kinderen, die dikwijls geen symptomen ervaren. Volwassenen die besmet raken krijgen in 70% van de gevallen wel last van ziekteverschijnselen. Deze kunnen enkele maanden aanhouden. Na infectie ontstaan ziekteverschijnselen vaak pas na 30 dagen, maar de patiënt is eerder al besmettelijk.

Hepatitis A kan voorkomen worden door een vaccinatie. Hepatitis A wordt ook wel eens geelzucht genoemd, maar eigenlijk is geelzucht één van de mogelijke symptomen van een Hepatitis A-infectie.

Hoe herkent u Hepatitis A?

Hepatitis A verloopt vaak zonder het op te merken, omdat de symptomen licht van aard zijn. Toch kunnen de volgende symptomen optreden:

◾Vermoeidheid
◾Lichte koorts
◾Pijn in de bovenbuik
◾Misselijkheid
◾Verminderde eetlust
◾Geelzucht; het geel kleuren van het oogwit en de huid.
◾Donkere urine
◾Ontkleurde ontlasting (gelig/wittig)

Deze klachten kunnen een paar weken tot soms wel 3 maanden aanhouden.

Wat te doen bij Hepatits A?

Hepatitis A geneest zonder behandeling. Zolang er klachten zijn wordt het gebruik van alcohol afgeraden. Hepatitis A is wel te voorkomen door een vaccinatie, en door sanitair schoon te houden. Een besmette persoon dient na gebruik van het sanitair dit schoon te maken met een schoonmaakmidel.

Als symptomen zijn opgetreden, mogen kinderen en volwassenen tot 1 week nadat ze geel zijn gaan zien niet naar school of werk. Kinderen kunnen vaak wel gewoon naar school of peuterspeelzaal, omdat er vaak geen ziekte optreed ondanks besmetting. Vaak hebben patiëntjes al klasgenoten besmet voordat zij zelf eventuele verschijnselen bemerkt hebben.

Wat nu?

Hepatitis A is vrijwel altijd volledig te genezen. Ook nadat de hepatitis A-infectie is verdwenen, kunnen er nog klachten aanhouden, met name vermoeidheid en andere griepachtige klachten. De ziekte wordt echter nooit chronisch.

Wie is het aanspreekpunt?

Als u vermoed dat u of uw (klein)kind een hepatitis A infectie heeft, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u onderzoeken en indien nodig informeren over het omgaan met de infectie.

Meer weten over Hepatitis A?

Voor meer informatie kunt u kijken op de volgende website:

http://www.hepatitisinfo.nl/kennisbank/Aandoening.A/aDU1071_Hepatitis-A.aspx

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Hepatitis_A

https://www.mlds.nl/ziekten/hepatitis-a/